×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Grillowanie może zajść za skórę

Paweł Wernicki

Osoby zajmujące się grillowaniem wchłaniają więcej substancji rakotwórczych zawartych w dymie przez skórę niż przez drogi oddechowe - informuje pismo „Environmental Science & Technology”.


Fot. pixabay.com

Według danych Barbecue Industry Association w USA około 70 proc. dorosłych posiada grill lub wędzarnię. Z tego ponad połowa grilluje przynajmniej cztery razy na tydzień.

Niestety, podczas grillowania powstają duże ilości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA lub PAH z ang. polycyclic aromatic hydrocarbons). Te rakotwórcze związki mogą powodować choroby dróg oddechowych i mutacje DNA. Spożywanie potraw z grilla jest głównym źródłem WWA powstających podczas grillowania.

Jak wynikało z wcześniejszych badań Eddy'ego Y. Zenga i jego współpracowników, osoby znajdujące się w pobliżu grilla były narażone na znaczną ilość WWA przedostających się poprzez skórę i drogi oddechowe, nawet jeśli nie spożywały one grillowanych potraw. W oparciu o to badanie zespół postanowił dokładniej określić ilościowo wychwyt WWA z dymu i cząstek stałych emitowanych przez grill.

Jak się okazało, przez skórę przenika znacznie więcej związanych z grillowaniem substancji rakotwórczych niż przez drogi oddechowe. Co więcej, ubranie nie chroni w pełni przed ekspozycją na te szkodliwe substancje.

Ochotników zgromadzonych przy grillu na świeżym powietrzu naukowcy podzielili na grupy, aby zapewnić im różne poziomy narażenia na jedzenie i dym. Po przeanalizowaniu próbek moczu od ochotników, naukowcy doszli do wniosku, że zgodnie z oczekiwaniami dieta stanowiła największą ilość ekspozycji na WWA. Jednak skóra była drugą co do wysokości narażenia drogą, podczas gdy wdychanie zajęło trzecie miejsce.

Zdaniem autorów oleiste substancje zawarte w dymie z grilla prawdopodobnie poprawiają przenikanie WWA przez skórę. Zespół odkrył również, że ubrania mogą wprawdzie zmniejszyć narażenie skóry na WWA w krótkim czasie, jednak gdy odzież nasyci się już dymem z grilla, skóra może pobrać z niej znaczne ilości WWA. Sugerują pranie odzieży wkrótce po opuszczeniu miejsca grillowania, aby zmniejszyć narażenie.

24.05.2018
Zobacz także
  • Zdrowe grillowanie
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta